Arkib untuk workflow

Izad’s Lightroom Workflow

Posted in Tutorials with tags , , , , on November 26, 2007 by Izad

Kali ni aku nk tunjukkan pula workflow aku bila aku gunakan Adobe Photoshop Lightroom(Lr), satu photo-editing software yg semakin mendapat tempat dikalangan photographer sebab ia mudah, cepat dan berkesan. Tapi bagi aku still tak dapat menandingi Photoshop(Ps).. Senang cakap kalu nak edit mudah2 pakailah mende ni tp kalau nk pakai layer2 sume watlah kat Ps…

  1. Kene import dulu gambar ke Lr..Go to File>Import Photos from Disk. Akan keluarlah gambar kat Lr di bahagian Library tu..Dari sini korg bole tag,rate or flag gambar utk pilih mane yg best.
  2. Then, go to Develop section and double click photo mane yg korg nk edit.
  3. 1st mende yg aku check ialah white balance..Adakah photo itu sesuai dgn white-balance nye?Jika tak bolehla ubah wb tu utk jadikan gambar tu lebih ‘sejuk’ atau lebih ‘panas’..
  4. Check exposure…Kalau under, tmbahkan exposure gambar dan sebaliknya. Biasanya aku hanya ubah skit kat exposure dalam julat -1.00 to +1.00 depends on picture
  5. Adjust Contrast kalau perlu.
  6. Contrast juga boleh diubah di Tone Curve..Di tone curve, korg boleh adjust highlights, lights, darks, and shadows.. Kebiasaanya, contrast yg baik boleh dicapai dgn membentukkan curve kepada bentuk ‘S’. Atau kalau korg malas boleh tukat ke Strong Contrast dekat Point Curve.
  7. Adjust colours..di sini korg boleh adjust dan enrich colours of the photo. Ade 8 colours yg boleh diubah-suai die punya hue, saturation dan luminance.
  8. Sharpening kalau perlu…bergantung kpd gambar tp selalunya kat amount tu value yg molek adalah dlm 80-100.. Utk radius amatlah jarang aku tukr..fix di 1.0 or kalo nk tambah dlm 0.5-1.0.. Detail lak lbh kurng same dgn amount while masking aku slalu buat lbh skit dari value kat detail..
  9. Kalo gambar korg suffers vignetting(slaunye digicam biase xmengalami masalah ini) boleh adjust kat part vignetting tu. Kalo nk tambah vignetting pun boleh. Ini selalunya dibuat utk buatkan photo kita ala-ala classic gitu..
  10. Dah siap lah kalo dah sampai sini.. Cuma kalau tak brapa puas hati lg boleh lah adjust2 blk mende2 kat atas ni.. Untuk burned image tu ke Jpeg go to File>Export.. Specify folder mana nk ltk dan amik quality 100%. Click OK..

Check balik folder mana korg ltk dan tgk la hasil editan korg.. Puas hati bukan? Mudah dan cepat bukan? hahaha.. Banyak songeh lak aku nih..

Video utk tutorial ni aku akan upload lps aku abis convert video ni.. PC aku ni processor die slow nk mampus