Archive for the Photos Category

Rough

Posted in Photos on Disember 17, 2007 by Izad

Rough, originally uploaded by IzaD’s playground…jiwa kabus ribut.

Photo ini diambil pada hari Sabtu (15/12) di taman yg aku dah lupe namenye dekat Sheffield selepas crash course in photography yg dibimbing oleh aku.. Dibimbing je bukan diajar okay sebab aku bukannya hebat sgt. Ilmu pun still cetek dan aku blaja benda baru setiap hari dan kalo boleh ape yg aku belajar dpt aku sampaikan di blog ini jika ada kesempatan..

Terima kasih kpd Sheffield Malaysian Students Association yg sudi menjemput aku untuk meyampaikan satu dua mende yg aku tau walaupun tak banyak. Semua yg dtg memang menunjukkan minat dalam bidang fotografi nih.. InsyaAllah kalau ada sambutan kita buat part 2 plak dan mungkin aku boleh lebihkan kepada post-processing sbb hari tu pun tak sempat nk explore Ps byk2.

Berbalik kepada gambar ini, aku abiskan hampir 1 jam utk edit dalam Ps. 2 gambar aku ubahkan exposurenya di Lr seblum mengabungkan kedua-dua exposure ni dalam Ps… A bit untidy la kalau tgk betul2 tp kira ok ape..hehehe..

Morning Glory

Posted in Photos on Disember 3, 2007 by Izad

Morning Glory, originally uploaded by tjunkie (Art is never finished, only abandoned).

I came around this photo I found on flickr… Other people maybe tak npk significant nya tp once aku tgk gambar ni satu perkataan muncul dlm kepala otakku..I P O H …..yaaa Ipoh, tmpt kelahiranku, tmpt jatuh bangun ku, tmpt aku start kehidupan ku..landscape yg unik ni dgn berlatarkan gunung batu kapur dan tasik/lombong hanyalah terdapat di Ipoh.. Ingat lg time aku sekolah2 dulu kalau free je hari Sabtu aku dan member2 kayuh basikal ramai2 pegi 1 gua yg bernama Gua Kek Lok Tong dkt Rapat Setia.. Kat blakang gua tu ade la taman2 utk org beriadah ngan ada tasik mcm ni… Best gile time tu

Tgk gambar ni jugak membuatkan ku sedikit homesick.. Bila la nk balik msia nih..Tak sabar nk blk n capture landscape di msia byk2.. Takpe2, tahan lagi 8 bulan…

*edit: Photographer asal tu dah pun mengesahkan yg gambar itu diambil dari Gua Kek Lok Tong… looks like my memory still serve me well…

Photo Outing@Hope Valley

Posted in Photos on November 27, 2007 by Izad

Hope Valley v1.1, originally uploaded by IzaD’s playground….

Hari Sabtu lps, aku, Amru, Poji, dan Kodiang berphoto outing di Hope Valley aka Castleton…Time2 autumn nk masuk winter nih mmg selalu hujan so ikut weather forecast hari tu pun kata hujan tp diselangi dgn mentari skit2..Time pegi pun hujan tp disebabkan keghairahan ‘adik2’ yg mahu menuntut ilmu dari otai maka aku gagahkan diri utk pergi..hahaha

Sampai kat sana pun hujan lg..Tapi renyai2 la xla mcm hujan kat msia.. Yg aku tak tahan tu angin memang sikit punye lah kuat.. Sejuk gile beb..Mahu tak mahu jalan jugak la demi mencapai objektif TT nih..

Maka mendaki bukitlah kami berempat dalam keadaan angin yg lagi kuat sebab kat bukit tu angin lg kuat..Ade la dlm 30 min daki.. Sampai atas jari tangan pun dah naik beku.. Aku lebih teruja utk memanaskan jari ku dari jariku menekan shutter camera. Yg lain plak agak ghairah snap disana sini.. Ingin aku stresskan lg di sini keadaan angin kat situ amatlah laju sampai kdg2 aku nk bukak mata pun susah.. Tripod cap ayam aku pun xboleh withstand keaadaan ni.. So xbyk la aku dpt shoot… Ade la 2-3 yg menjadi.. Biasa le, kalau kita berburu/memancing xsemestinya kita dpt hasil yg best.. Begitu juga lah dalam landscape photography nih..

Papehal bg la comment..hehe

The Cook the Thief His Wife & Her Lover…

Posted in Photos on November 23, 2007 by Izad

The Cook the Thief His Wife & Her Lover…, originally uploaded by Lars van de Goor.

Sedang aku menjelajah flickr, aku terjumpa image ni, which was taken by a chap named Lars van de Goor..Daripada nama korg sume dah tau mamat ni ialah seorg dutch. Aku post gambar ni sbb by far ni adalah gambar Autumn yg paling best pernah aku jumpa kat flickr. Probably ada jumpa yg lg best tp gambar ni unik skali..Gosh, picture that contain ‘lines’ really make a good picture.