Archive for the Babbling Category

Update..

Posted in Babbling on Disember 6, 2007 by Izad

Seminggu-dua ini aku agak sibuk dengan projek dengan dateline untuk hantar Interim Report aku hanya tinggal beberapa hari ie. Isnin depan. So tak banyak update dapat dibuat walaupun aku dah tulis beberapa drafts yang hanya tunggu untuk dipost dalam blog ni.

Limitation yang terdapat dalam blog wordpress.com seringkali membantutkan usaha aku untuk menambah baik blog ini. Antara yg paling tak best sekali adalah penggunaan javascript yang tidak dibenarkan dalam wordpress.com.. Oleh sebab itu aku tak dapat lagi upload video2 tutorial yg aku ada. Mungkin ada org kata kenapa tak guna youtube or googlevideo.. Aku dah try kedua-dua option ini tapi kualiti video yg ditunjukkan tidak sesuai untuk video tutorial.

Oleh sebab itu dengan pengaruh dan galakan oleh pakcik aku aka Acu yang menyarankan aku membeli domain name dan hosting untuk tujuan ini. Setelah berfikir selama 5 saat aku pun bersetuju walaupun aku masih mentah dalam hosting, website development, dan bla bla bla…… Dulu time sekolah pernah belajar skit2 tapi tak khatam abis. So minat tu masih ada. Jadi platform blog wordpress.com yg sedia ada sekarang ini akan diubah ke platform wordpress.org. dan tak lama lagi akan ada timbullah website dan blog terbaru dari aku 1-2 bulan dari sekarang. Aku buat rileks la sebab tgh pack skit akhir sem ni disamping exam hujung bulan January.. So aku slow2 la..

Ada apa2 cadangan dan idea boleh la mengomen kat bawah ni…

Photo editing software

Posted in Babbling, Tutorials on November 18, 2007 by Izad

First of all, sebelum korg nk edit photo, korg mesti ade photo editing software yg memang byk berade di pasaran bersih mahupun pasaran ‘gelap’..Pandai2 lah korg cari..Top of aku punye list utk edit photo ialah a software called Adobe Photoshop Lightroom..A simple yet very powerful tool utk edit photo korg…Tapi sejak dua menjak nih aku ade la blaja secara kecil-kecilan pasal Adobe Photoshop CS3 dan kini baru aku sedar yg banyak kelebihan yg ade kat photoshop cs3 nih..Secara kesimpulannya kalo nk simple editing, buat kat lightroom..nk advance skit buat kat photoshop cs3…tu bagi aku la…

Sebelum aku belajar pasal photoshop, selalunye editing gambar aku selalu buat kat picasa..Apa itu Picasa? Bole check kat sini ..Senang je kalo nk edit kat situ. Tapi personally baik korg blaja je terus photoshop..Senang je wa cakap..hoho

Antara photo editing software yg lain pernah aku pakai ialah Adobe Photoshop Elements dan ACDSee Pro…Tapi dua2 software ni dah tak pakai sgt dah. ACDSee aku pakai kalo nk resize or kecilkan size photo je sbb memang cepat ikut situ drpd kalo aku ikut photoshop.

So, ape lagi..sebelum baca post2 kat blog ni lg better korg cari Photoshop CS3 or Photoshop Lightroom..Perlu diingati yg Photoshop CS3 dan Photoshop Lightroom adalah 2 software yg berlainan..ikut korg la source mane nk cari..

Kenapa perlu edit?

Posted in Babbling, Tutorials on November 18, 2007 by Izad

Kenapa perlu kita edit gambar? Jawapannya senang je..tanye la diri korg sendiri ape jawapannya 😀 Bagi aku editing gambar memang memberikan satu kepuasan yg memang best sbb aku berjaya mem’perfect’kan gambar itu di samping bagi nampak lagi cantik. Biasa la, di zaman digital ni, ape2 pun kite bole manipulate dan upgrade. Yang tak puas hati bole dipuaskan, yang cacat bole diperbetulkan dan yang tak hensem bole dihensemkan…

So, di post2 akan datang aku nk tulis semua tutorial yg aku pernah belajar dari macam2 source. Sejak dua menjak ni asyik lupe je so aku tulis lah blog ni utk ingatkan diri pasal sume tutorial2 nih..Sape nak blaja follow le..Sape tak nk bole blah..hehe